Het beheren van leraren, leerlingen en klassen

Elke webapplicatie heeft zijn eigen ontwerpprincipes. Zo zijn er op www.meesterklaas.nl leerlingen, leraren, klassen en activatiecodes. Ons uitgangspunt is om het werk voor de leraar zo makkelijk mogelijk te maken. Hier leggen we het beheer uit.

Alle linkjes tussen haakjes verwijzen naar uitgebreidere helpteksten voor deze actie.

Termen

 • Een gebruiker is iedereen met een account om in te loggen op www.meesterklaas.nl.
 • Een leerling is een gebruiker die leert met een leermodule van Meester Klaas.
 • Een leraar is een gebruiker waaraan leerlingen zijn gekoppeld.
 • Een klas is een verzameling leerlingen.
 • Een activatiecode is een code waarmee een leerling de volledige versie kan actieven op zijn of haar account. Bij deze activatie wordt de eigenaar van de activatiecode geregistreerd als leraar van deze leerling.

Zo krijgt een leraar een klas leerlingen

 • - De leraar doet een bestelling op www.meesterklaas.nl van meerdere activatiecodes. (Help bestellen)
 • - De leraar geeft alle leerlingen in de klas één unieke activatiecode.
 • - Elke leerling in de klas gaat naar www.meesterklaas.nl. Iedere leerling maakt zelf een nieuw account aan. Laat ze een duidelijke gebruikersnaam kiezen waarmee de leraar ze kan herkennen. Het veld e-mailadres is optioneel. Gebruik een wachtwoord dat makkelijk is te onthouden. Het wachtwoord mag kort zijn en hoeft geen rare tekens te bevatten. (Help aanmelden)
 • - De leerling vult de gekregen activatiecode in. (Help activatiecode invoeren)

Nu hebben de leerlingen de volledige versie van de leermodule en zijn de leerlingen aan de leraar gekoppeld. De leraar kan de leerlingen terugvinden onder de kop "Voortgang". Hier staan eerst alle leerlingen in de categorie "Leerlingen zonder klas". Om ze te bundelen als klas moet je eerst een nieuwe klas aanmaken met de knop "Nieuwe klas aanmaken" onder het tabblad "Per klas".

Situaties

Er gebeurt altijd wat! Dit zijn veel voorkomende situaties.

 • Een leerling is zijn gebruikersnaam of wachtwoord vergeten
  Log in als de leraar. Ga naar "Mijn gegevens". Ga vervolgens naar "Wachtwoordhulp leerlingen". Op deze pagina zie je al jouw leerlingen met in de meest linker kolom de gebruikersnaam. Indien ze een  e-mailadres hebben staat dit er ook. Het wachtwoord van deze leerlingen kan je terugvinden met behulp van de wachtwoordhulp. Indien ze geen e-mailadres hebben ingevuld, staat er in de rechter kolom een knop waarmee het wachtwoord van de leerling opnieuw kan worden ingesteld.
  Indien de leerling zijn activatiecode nog niet heeft gebruikt, is de leerling onvindbaar. In dat geval kan de leerling een nieuw account aanmaken en de activatiecode alsnog gebruiken.
 • Ik weet niet meer welke activatiecodes al zijn gebruikt en welke nog niet
  Ga naar de pagina "Mijn activatiecodes" onder het kopje "Acties" onderaan de pagina. Hier vind je al jouw ongebruikte activatiecodes. Indien je een code aan een leerling hebt gegeven kan je het vinkje "Gereserveerd" aankruisen voor die code. Zo kan je voorkomen dat je dezelfde code aan meerdere leerlingen geeft.
  Wil je weten wie welke activatiecode in gebruik heeft? Dan moet je naar "Mijn rekeningen" en op het icoontje "Activatiecodes" rechts van een rekening klikken.
 • Een leerling heeft een nieuwe leraar gekregen
  Een leerling die al de volledige versie heeft, kan op de pagina "Mijn leraren" onder het kopje "Acties" onderaan de pagina zien welke leraren aan zijn of haar account zijn gekoppeld. Daarnaast is het hier mogelijk om een extra leraar toe te voegen.
 • Het overzicht "Mijn leerlingen" staat helemaal vol met leerlingen van vorige jaren.
  Als je deze leerlingen in een klas zet verdwijnen ze uit het overzicht "Leerlingen zonder klas". Zo kun je dus een klas aanmaken met bijvoorbeeld de naam "oude leerlingen" en hierin alle leerlingen zetten die je niet meer in een ander overzicht wilt zien.

Zo werk je op een school met meerdere leraren

Vaak wil een school één grote bestelling doen en vervolgens de activatiecodes verdelen over meerdere leraren. Zo gaat dat in zijn werk.

Doe de bestelling. Ga vervolgens naar de pagina "Activatiecodes verdelen". Deze pagina is te vinden onder het kopje "Acties" onderaan de pagina. Hier kan je activatiecodes verplaatsen van jouw account naar dat van een andere leraar. Het is dan wel belangrijk dat die leraar al wel bekend is binnen www.meesterklaas.nl. Anders kan de leraar niet worden gevonden.

Vervolgens kunnen de verschillende leraren zelf nieuwe klassen aanmaken zoals hierboven is beschreven.